Dr. Zoran Božič o Prešernu – 17. februar 2020

V ponedeljek, 17. februarja 2020 ob 17. uri ste vabljeni na Cankarjevo 11, (pritličje desno) v Ljubljani na srečanje z dr. Zoranom Božičem, ki bo imel predavanje z naslovom

“Prešernova pot od preganjanega laboda do kulturnega svetnika number one“.

Vabljeni torej na predavanje, ob katerem se bomo lahko zavedeli, kako je treba svoje kulturne velikane ne le spoštovati, ampak tudi vedno znova spoznavati.

Dr. Zoran Božič je diplomiral iz slovenščine in primerjalne književnosti, njegova doktorska disertacija pa je imela naslov Poezija Franceta Prešerna v srednješolskih učbenikih in njena recepcija. Dolga leta je bil profesor slovenščine na Srednji ekonomski in trgovski šoli Nova gorica, pa tudi predavatelj na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici. Je avtor več knjig, priročnikov za domače branje Zlati poljub in Poljub zlata in številnih člankov, objavljenih v domačih in tujih publikacijah.

V svojem pedagoškem delu se je veliko ukvarjal z vprašanjem, kako obsežno znanje in poglobljeno razumevanje Prešerna in drugih velikanov slovenske in tuje književnosti prevesti v obliko, ki bo nagovarjala mlajšo generacijo. Ob tem je razvijal t.i. tesno branje in prozifikacijo. To je delo, ki je prineslo rezultate. In čeprav se nam morda zdi, da o Prešernu vemo že vse, nam ga bo dr. Zoran Božič v zanimivem in s slikovnim gradivom podprtem predavanju predstavil na način, ki je aktualen za današnji čas in nam bo pomagal razumeli, zakaj dr. France Prešeren ostaja naš najpomembnejši pesnik.

 Predavanje je posneto, dostopno na Seniorskih novicah.